Η ελληνική διατροφή στο πέρασμα των χρόνων

Η θεά της αρχαιότητας Εστία, προστάτης της οικογενειακής γαλήνης και ευτυχίας, έχει μία σύγχρονη απόγονο: την Ελληνίδα νοικοκυρά! Ως απόγονος λοιπόν της θεάς, η ελληνίδα νοικοκυρά, ξέρει ότι η αγάπη μπορεί να αρχίζει από την καρδιά αλλά συνεχίζει και διατηρείται από το στομάχι. Αυτός είναι ο λόγος που ασχολείται με τόση τέχνη με την μαγειρική, διαλέγοντας παραδοσιακά προϊόντα που της δίνει η ελληνική γη.

Η Ελλάδα, “ο καρπός της Ευρώπης”, είναι πλούσια από ήλιο και θάλασσα. Η φύση όλες τις εποχές παράγει. Δεν στέκεται ποτέ! Αποτέλεσμα αυτής της παραγωγής είναι η ελληνική κουζίνα να κατέχει ξεχωριστή θέση στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και να χαίρει άκρας εκτίμησης από όσους την γεύονται. Η διατήρηση του παραδοσιακού τρόπου εκτροφής ζώων και καλλιέργειας φρούτων και λαχανικών είναι η καλύτερη εγγύηση για την ποιότητα, την θρεπτική αξία και την νοστιμιά των ελληνικών πιάτων.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά που κάνει γνωστή την ελληνική διατροφή. Η ελληνική φιλοξενία που εθεωρείτο πράξη αρετής. Το κέρασμα και η περιποίηση στον ξένο κάνουν την απλή πράξη της μαγειρικής σε πράξη επικοινωνίας. Γιατί οι Έλληνες παραμένουν πιστοί στον Ξένιο Δία, στη Αθηνά την Ξενία καθώς και στους Διόσκουρους : Κάστωρ και Πολυδεύκη. Στους προστάτες δηλαδή των ξένων και στην φιλοξενία τους.

Από την αρχή του ελληνικού πολιτισμού οι Έλληνες δεν παραμέλησαν ποτέ την ποιότητα των τροφών και των ποτών τους. Από την αρχαιότητα οι Ολύμπιοι θεοί εξευμενίζονταν από την μυρωδιά του ψημένου κρέατος και οι αρχαίοι φιλόσοφοι ανέπτυσσαν τις θεωρίες τους στην διάρκεια των περίφημων συμποσίων. Ακόμα και σήμερα ένα καλό γεύμα συνοδεύεται από πνευματικές αναζητήσεις και στην λήψη σημαντικών αποφάσεων. Γι αυτό άλλωστε η μαγειρική κατέχει ξεχωριστή θέση στην ζωή των Ελλήνων.

Το παραδοσιακό παντοπωλείο Savvas γνωρίζοντας την ιστορία της ελληνικής κουζίνας, την παράδοση, την ποιότητα της ελληνικής γης, την αγάπη και τον σεβασμό προς τον ξένο, έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει αγνά και επιλεγμένα παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Ελλάδα.

Scroll Up

Interested in Greek traditional Products?

By signing up, you agree to our Privacy Policy and European users agree to the data transfer policy.