Τα παραδοσιακά προϊόντα της Μυκόνου με την ματιά του Savvas

Μύκονος! Γνωστή σε όλο τον κόσμο για την ομορφιά της, τα παραδοσιακά της προϊόντα και το φώς που διαχέεται από παντού! Ποίημα αρχιτεκτονικής, αλλά και πλούσια σε γαστρονομικές γεύσεις!

‘’Κι όποιος βρεί τον καιρό να μείνει και να ζήσει μερικές μέρες στο νησί, θα γευθεί και άλλες χαρές και άλλες νοστιμάδες και άλλες λιχουδιές’’.

Συντροφιές με ντόπιους, που ξέρουνε από φαγοπότι και από γλέντια, κεράσματα και τραγούδια, ίσως γιατί από τα πιο αρχαία χρόνια ο θεός που λατρευόταν ΄΄κατ’ εξοχήν΄΄ στη Μύκονο ήταν ο Διόνυσος, που και σήμερα τον βρίσκεις παντού, στη χώρα, στο λιμάνι, στην ύπαιθρο! Πολλές οι περιγραφές για το νησί! Πηγαίνοντας οι επισκέπτες για την Δήλο την ανακαλύπτουν για το κυκλαδίτικο τοπίο της, τους φιλόξενους νησιώτες που ο φιλικός τους χαρακτήρας τους τραβούσε και μετά για το σημερινό lifestyle.
Σήμερα το νησί κατακτά τον κόσμο όλο! Εμείς θα γράψουμε για τις τοπικές και αυθεντικές γεύσεις της, παραδοσιακά προϊόντα της Μυκόνου που σε πάνε στα ουράνια. Θα πούμε για τη κοπανιστή, το πικάντικο και πιπεράτο τυρί της ζύμωσης, που είναι και ο πιο χαρακτηριστικός μεζές της Μυκόνου!

Η κοπανιστή είναι μαλακό τυρί από ζύμωση. Συνήθως γίνεται από νωπό γάλα αγελαδινό ή μείγμα με πρόβιο ή κατσικίσιο. Σύμφωνα με τον μυκονιάτικο τρόπο η κοπανιστή δένει τέλεια σε μουσκεμένο κρίθινο παξιμάδι μαζί με τομάτα ή αγγούρι.

Θα μιλήσουμε για την τυροβολιά που μπαίνει στις σαλάτες, στις πίτες, στα γλυκά. Όταν η τυροβολιά αλατιστεί και ζυμωθεί -ξανά και ξανά- και αφού προσθέσουμε λίγη παλιά κοπανιστή τότε γίνεται κοπανιστή. Βέβαια οι κοπανιστές, ανάλογα την εποχή, τα ζώα, το γάλα, τις καιρικές συνθήκες αλλά και τον τεχνίτη ή την νοικοκυρά που τις κατασκευάζει έχουν το χαρακτήρα τους. Έντονες, πικάντικες, ήπιες, ουδέτερες, παχιές, γλυκιές, με βούτυρο κ.λ.π.

Θα μιλήσουμε για το ξινότυρο της Μυκόνου. Τυρί από αγελαδινό γάλα. Είναι επιτραπέζιο τυρί, το βάζουμε σε σαλάτες, και μπορούμε να το τρίψουμε και στα μακαρόνια. Ιδανικός μεζές για ούζο και τσίπουρο.

Μυκονιάτικη λούζα, χαρακτηριστικός μεζές. Αλλαντικό από ντόπιο χοιρινό και περιλαμβάνει όλο το φιλέτο από τη ράχη του ζώου. Σερβίρεται σε πολύ λεπτές φέτες που έχουν χρώμα ροδοκόκκινο με πλούσια γεύση και άρωμα. Οι Μυκονιάτες αγαπούν να συνοδεύουν τη λούζα με μαύρο λιαστό κρασί από ΄΄κουντούρες΄΄(μαύρα σταφύλια Μυκόνου).

Τα λουκάνικα της Μυκόνου περιέχουν καρυκεύματα όπως θρούμπι, μπαχάρι, αλάτι, ρίγανη, πιπέρι. Περιέχουν πιο πολύ κρέας από λίπος και γι’αυτό θεωρούνται τα καλύτερα. Τα χωριάτικα λουκάνικα παρασκευάζονται συνήθως τις μέρες των Χριστουγέννων από χοιρινό κρέας και λίπος.

Για τις γαστρονομικές της διαδρομές, για την γνήσια νησιώτικη φιλοξενία της, για το άπλετο φως της που διαχέεται και για αμέτρητους άλλους λόγους, που εσείς θ’ ανακαλύψετε, σας καλούμε να επισκεφθείτε το Νησί των Ανέμων.

Σας καλούμε επίσης να επισκεφτείτε το παραδοσιακό παντοπωλείο Savvas. Θα βρίσκεται στην Χώρα της Μυκόνου για εσάς, να σας ξεναγήσει στον κόσμο των παραδοσιακών προϊόντων όχι μόνο της Μυκόνου αλλά όλης της Ελλάδας.

Scroll Up

Interested in Greek traditional Products?

By signing up, you agree to our Privacy Policy and European users agree to the data transfer policy.