Φάβα Σαντορίνης με σάλτσα Κάππαρης

Ο Μπάρμπα-Σάββας σας έχει μία συνταγή άκρως ελληνική και γευστική με υλικά από που αλλού; Από το παραδοσιακό του παντοπωλείο.

Συστατικά:

2/3 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο "Αρμακάδι"
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλ. φάβα που έχετε ξεπλύνει και σουρώσει " Σαντορίνης κτήμα Νομικού"
5-7 φλ. νερό
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
αλάτι " Χίων"
1 κ.γ. ξερή ρίγανη "Heri me Heri"
2-3 κ.σ. κόκκινο ξίδι "Παν"

Για τη σάλτσα της κάππαρης
500 γρ. κάππαρη που έχετε μουλιάσει και ξεπλύνει
1/2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο "Αρμακάδι"
3 μεγάλα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
2 κ.σ. τοματοπελτές ή 2 μεγάλες ώριμες τομάτες, λιωμένες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)

 

Οδηγίες:

1. Ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα ποσότητα λαδιού ίση με το ένα τρίτο του φλιτζανιού.
2.Προσθέτουμε τη φάβα και ανακατεύουμε για να πάει παντού το λάδι.
3.Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται για να σκεπάσει τη φάβα κατά 5 εκ.
4.Κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, βγάζουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1 1/2-2 ώρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην μας κολλήσει, μέχρις ότου διαλυθεί εντελώς η φάβα.
5. Όσο βράζει η φάβα, προσθέτουμε κι όσο νερό χρειάζεται.
6.Όταν η φάβα αποκτήσει την υφή αραιού πουρέ πατάτας, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε όσο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ξίδι θέλουμε.
7.Τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε να "ξεκουραστεί" για 1-2 ώρες.

Για τη σάλτσα της κάππαρης
1. Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ την κάππαρη και την ξεπλένουμε πολύ καλά.
2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για περίπου 15 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά ή μέχρι να γίνουν διαφανή και να ροδίσουν ελαφρώς.
3. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και ανακατεύουμε επί 5 λεπτά για να δέσει το μείγμα. Εναλλακτικά, βάζουμε τη φρέσκιες λιωμένες τομάτες και σιγοβράζουμε επί 10 λεπτά.
4.Βάζουμε μετά και την κάππαρη και ανακατεύουμε.
5. Ρίχνουμε όσο αλάτι, πιπέρι και κανέλα θέλουμε και βράζουμε για 15 λεπτά περίπου σε πολύ χαμηλή φωτιά προσθέτοντας λίγο νερό, αν το κρίνουμε απαραίτητο, για να μην μας κολλήσει το μείγμα.
6.Το βγάζουμε, στη συνέχεια, από τη φωτιά και το αφήνουμε να πάρει τη θερμοκρασία του δωματίου.

Το σερβίρουμε ως γαρνιτούρα της φάβας ή συνοδευτικά, σε ξεχωριστό μπολ και καλή μας όρεξη!

Scroll Up

Interested in Greek traditional Products?