Κριθαράκι με γαρίδες

Ο Μπάρμπα-Σάββας σας έχει μία συνταγή (Κριθαράκι με γαρίδες) γευστική με παραδοσιακά προϊόντα. Αγνά ελληνικά προϊόντα από το παραδοσιακό παντοπωλείο του.

ΥΛΙΚΑ (4 άτομα)
500 γρ. γαρίδες Αμβρακικού
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
½ κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 σφηνάκι ούζο
1 σφηνάκι κονιάκ
½ φρέσκια ντομάτα κομμένη σε φέτες
½ λίτρο ζωμό λαχανικών
8 ντοματίνια κομμένα στη μέση
10 φύλλα βασιλικού
10 γρ. βούτυρο
2 κ.γ. αυγοτάραχο Στέφος τρίμμα καπνιστό
400 γρ. κριθαράκι μέτριο σε θερμοκρασία δωματίου (βρασμένο στο μισό χρόνο από αυτόν που αναγράφεται στη συσκευασία)
αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφαιρούμε το κεφάλι και το κέλυφος από τις γαρίδες και περνάμε 4 με 5 γαρίδες σε σουβλάκι. Κρατάμε τα κελύφη χωριστά. Σε πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά βάζουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις αρχίσει να καπνίζει σοτάρουμε ελαφρά τα κελύφη μαζί με τον πελτέ. Μόλις αρχίσει πάρουν ωραίο χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα και λίγο αλάτι, ανακατεύοντας.
Καλύπτουμε με το ζωμό και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.
Βάζουμε όλα τα στερεά υλικά του ζωμού μαζί με τα υγρά σε μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Περνάμε τον πολτό από σουρωτήρι. Σε κατσαρόλα βάζουμε το κριθαράκι με το ζωμό να βράσει. Μόλις είναι έτοιμο το κριθαράκι, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ντοματίνια , το βασιλικό, το τρίμμα αυγοτάραχου και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι.
Στο μεταξύ σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τα σουβλάκια με τις γαρίδες για ένα λεπτό από κάθε πλευρά.
Σερβίρουμε το κριθαράκι με τις γαρίδες ζεστό.

 

Scroll Up

Interested in Greek traditional Products?

By signing up, you agree to our Privacy Policy and European users agree to the data transfer policy.